Ældre nyder godt af teknologi

Rear View of Senior Man with White Hair Walking in Forest

Måske er én af dine bedsteforældre gangbesværet. Måske er han eller hun ramt af en sygdom, som bevirker, at det er svært for ham/hende at huske. Måske lider din bedstefar af gigt og rygsmerter. Din bedstefar har svært ved at klare sig helt alene i sit hjem. Men: samtidigt er din bedstefar stædig: Han vil ikke bo på et plejehjem. Han vil blive boende i sit eget hjem. Ok, han vil gerne have lidt hjemmehjælp et par gange om ugen, så der kan blive gjort rent og vasketøjet kan blive strøget. Men mere end det, det siger han nej tak til.

Lidt bekymret

Du er bekymret for ham, og har prøvet flere gange at tale med ham om, at han skaber problemer for sig selv, når han ikke kan få hjælp 24/7. Han nægter dog at flytte.

Er der noget, du kan gøre for at hjælpe ham? Du må jo indse, at han ikke vil på plejehjem. Og han er ved sine fulde fem.

Ja, der er faktisk noget, du kan gøre. Du kan dels sørge for, at han får lidt mere hjemmehjælp end han egentlig selv tror er nødvendigt. Fx kan du sørge for, at hjemmehjælpen kigger forbi hans bolig tre gange om ugen i stedet for to. Men er det tilstrækkeligt? Måske ikke. Og her er det, at der findes en masse velfærdsteknologiske produkter, som kan hjælpe din bedstefar, så han kan blive i sit hjem – og samtidigt føle sig sikker i det.

Et velfærdsteknologisk eksempel kan et særligt ur, der minder ham om, hvornår han skal tage sin medicin. Sådan et ur er umådelig stor hjælp. Ikke kun så han får sin medicin til tiden, men også så du kan være sikker på, at han ikke glemmer at tage den. Hjemmehjælperen kan jo tjekke ind to eller tre gange dagligt.

Teknologiske hjælpemidler

Der er mange velfærdsteknologiske hjælpemidler, som han kan få brug for, og som du sagtens kan købe.

Det, som du skal gøre – og gerne i samarbejde med din bedstefar – er at finde ud af, hvilke produkter, han har brug for, så han dels kan føle sig selvstændig og dels kan føle sig sikker. Det kniber måske lidt med balancen? Så er det måske en rollator (et andet eksempel på velfærdsteknologi), der kan bruges både indendørs og udendørs, som han har brug for.

Ryster han på hænderne, så kan det være, at en spiserobot (endnu et velfærdsteknologisk produkt) lige er løsningen til ham. Måske sover han uroligt. Han bliver måske meget nervøs. Et tyngdetæppe kan være løsningen. Eller, det kan være, at en musikpude kan få ham til at slappe af. Mange med demens har stor glæde af stimulerende produkter som for eksempel en demenskat – se her.

Det vigtige er at vælge efter behov

Som du kan se, der findes mange velfærdsteknologiske produkter på markedet. Det er derfor nødvendigt, at du finder ud af, hvilke produkter, han har brug for. Og du skal naturligvis hjælpe ham med at anskaffe dem. Og så er det også vigtigt, at du sørger for at holde øje med, om han måske med tiden får brug for flere produkter. Til at begynde med, så prøv at introducere små hjælpemidler, så du ikke forskrækker ham.

Scroll to Top