Efter folkeskolen

grayscale photography of boy using miter saw

Mange unge mennesker føler ikke, at de er parate til at fortsætte med undervisning i skolen, når de har afsluttet 9. eller 10. klasse. De vil hellere ud og tjene nogle penge, inden de skal videre. Forståeligt nok: Er du ikke bogligt anlagt, så kan det være ret svært at tænke på at gå videre på gymnasiet.

Jo, du ved godt, at der er en forventning fra dine forældres side, om at du får en god uddannelse. Men altså – det er bare ikke dig. Du vil ud og varetage et arbejde, hvor du skal bruge din krop og dine hænder.

Sabbatår – og tiden gik

Du får derfor lov til at tage et sabbatår. Du skal dog selv finde arbejde. Det kan dine forældre ikke hjælpe dig med. Så du leder efter et job. Og ja, finder da også et – som lagermedarbejder i en stor virksomhed. Her skal du flytte rundt på kasser med forskellige produkter i. Du skal også være med til at pakke produkter ind, inden de sendes ud til virksomhedens kunder.

Dit sabbatår går. Du får et til. Og endnu et. På et tidspunkt får du mere ansvar på dit job. Du er glad. Tjener penge, og har råd til at gå i byen med dine venner. Du har råd til smart tøj. Og ja, livet leves.

Voksen uden uddannelse – hvad nu?

Men efter ca. 10 år, så sker der det, at virksomheden lukker. Der er vanskeligheder med betaling af lån og lønninger. Og hvad gør du så? Kan du nemt finde et nyt job. Nej, det er ikke helt nemt. Hvad så? Du står der – 26 år gammel – uden uddannelse og uden fremtidsudsigter.

Du skal omskoles – og du skal have en uddannelse. Det har du indset. Du er meget interesseret i det der marketing, som du lige nåede at snuse lidt til, imens du stadig havde job. Så dit ønske er at få en uddannelse inden for det felt. Du har også set, at du kan tage nogle fag på HF, som du vil få brug for, når du en gang skal starte på din uddannelse.

HF som fjernundervisning – måske endda voksenelev

Det bedste er, at du kan tage dem via noget, der bliver kaldt for HF fjernundervisning her, hvor du ikke behøver at rejse hen til skolen. Du kan følge undervisningen hjemmefra. Det er en stor fordel.
Men du har også læst et eller andet sted, at du kan nå dit mål lidt hurtigere, hvis du bliver voksenelev – se her – i en virksomhed. Men hvordan finder du en virksomhed, der vil ansætte en ufaglært voksenelev? Og til marketing?

VUC?

Du er i syv sind og kan faktisk ikke helt hitte rundt i alle de der betegnelser, som de forskellige uddannelsesinstitutioner bruger: EUD, VUC, HHX, EUX og så videre. Hvorfor gør de det så kompliceret? Du er lige ved at give op. Det skal du ikke. Du har allerede brugt tid på at undersøge, hvordan du kan komme videre i dit liv.

Så tag endnu et skridt. Aftal et møde med en af uddannelsesinstitutionernes studievejledere. Sådan et møde vil sætte dig på det rigtige spor, så du hverken spilder din tid eller skal bruge alt for lang tid på at nå dit mål.

Scroll to Top