Min datter er trist

Young troubled woman using laptop at home

Min datter er ikke glad. Og vi er lidt i tvivl om, hvad det er, som er galt. Som 15 – 16 årig er man i en svær alder, men jeg kan mærke på hende, at hun ikke rigtigt vil tale om, hvad der er galt. Hun er meget indelukket. Hun sidder oftest inde på sit værelse og lytter til musik og nørkler med forskellige hobbyer, hun har. Sommetider låner hun min symaskine. Hun er faktisk god til at sy og laver meget af sit tøj selv. Forleden viste hun mig en jakke, hun har lavet til sig selv. Det tog mig flere timer at få hende overtalt til at vise mig den. Den var faktisk rigtig flot. Sådan i noget tykt strikket materiale, som jeg ikke aner, hvor hun har fået det fra.

Glæden mangler

I forgårs talte jeg med min mand om hende. Han synes også, at hun ikke er så glad som hun plejer at være. ”Hun murer sig jo inde på det værelse.” Hendes veninder kommer ikke på besøg længere. Vi blev enige om at tage fat i hende. Måske er der noget, vi kan gøre, for at hun bliver glad.

Da vi så, den samme aften talte med hende ved middagsbordet, fortalte hun os, at hun er ked af skolen. Det er så kedeligt, og veninderne er for barnlige. De taler kun om drenge og makeup. Det gider hun ikke. Hun er også træt af bøgerne. Det er for meget for hende at gå i skole, sagde hun.

Hendes ønsker

Vi spurgte hende om, hvad hun gerne vil. Hun fortalte, at hun gerne vil væk fra det hele. Mere præcist hvad hun gerne vil, kunne hun ikke rigtig fortælle os. Vi spurgte om, hun gerne vil i lære – måske som tøjdesigner, eller om hun vil i gang med en erhvervsfaglig grunduddannelse. Det vidste hun ikke helt, om hun vil.

Hun vil bare væk fra skolen. Hun var ked af det. Kom til at græde. Vi trøstede hende så godt, vi kunne. Her til morgen, da jeg var ved at børste tænder, sagde min mand, så, at han mener, at det vil være fornuftigt, hvis vi undersøger mulighederne for, at hun kommer på efterskole. Måske en skole, der har mange kreative fag. Han mener, at hun har brug for noget tid til at tænke og prøve noget nyt.

En ide der virker

Idéen er ikke dårlig. Måske er det lige det, hun trænger til. Et år med en anden rutine og måske nogle nye udfordringer. Jeg lovede, at jeg vil undersøge, hvilke muligheder der findes i løbet af dagen. Og det er jeg så ved at gøre nu. Jeg har søgt på internettet: ”Efterskole 10. klasse”. Og jeg kan se, at der er mange muligheder. Hun kan komme på en efterskole, hvor de fokuserer på sport. Hun kan også komme på en teater efterskole. Måske er det noget, hun gerne vil. De har vel brug for nogle kostumer. Måske vil det lige være noget for hende at arbejde med. Vi må tale med hende om det i aften.

Scroll to Top