Sprog og kommunikation

Kommunikation, sprog og præsentation

God kommunikation er nøglen til succes. Det ved alle. De fleste virksomheder gør da også en masse for, at medarbejderne skal kunne udvikle god kommunikation imellem hinanden. Der bliver brugt intranet. Der bliver lavet events med teambuilding. Der bliver holdt møder, hvor kommunikationen bliver diskuteret. Nogle mennesker har også evnen til at kommunikere godt med andre, selvom de aldrig har lært det. Det er bare et talent de har. Og vi andre, som ikke har sådanne talenter, hvad gør vi?

Kunsten at præsentere

Ja, vi har jo muligheden for at tage et kursus i præsentationsteknik. Det lyder måske lidt mærkeligt. Men det er det overhovedet ikke. Et kursus i præsentationsteknik handler nemlig om meget mere end brugen af PowerPoint og whiteboards. Meget ofte, så handler sådan et kursus kun om kommunikation. Vi bruger nemlig ikke kun ord, når vi kommunikerer med hinanden. Vi bruger kroppen. Vores ansigts mimik fortæller, dem der hører på os mere end ordene, der kommer ud af munden.

Og ja, et kursus i præsentationsteknik lærer dig godt nok også om, hvordan du holder et godt oplæg, som bliver suppleret af forskellige hjælpemidler såsom PowerPoint eller andre audiovisuelle midler. Men det lærer dig også, hvordan du holder den røde tråd i din tankebane.

Kommunikation i virksomheder

Og det kan være alfa og omega i kommunikationen med medarbejdere. Det skal du ikke være i tvivl om. Det kan faktisk lære dig at kommunikere på flere niveauer med dine kollegaer. Der er jo stor forskel på, hvordan vi taler med hinanden om faglige eller professionelle opgaver – og på, hvordan vi taler med hinanden om personlige anliggender. Og har du været på et kursus i præsentationsteknik, så ved du også, at en stor del af kommunikation med andre mennesker også handler om at kunne lytte til dem. Det er en stor del af god kommunikation. Du får også lært noget om, hvordan du tackler en lytter, som måske bare vil være kontrær, eller som gerne vil skabe konflikter.

Konflikthåndtering

Nej, jeg siger ikke, at du også skal tage et kursus i konflikthåndtering for at blive bedre til at kommunikere. Det er en helt anden boldgade. Og idéen med at følge et kursus i præsentationsteknik er da også kun et forslag. Det er ikke noget du skal – sådan obligatorisk. Det er et tip, som mange mennesker har nydt godt af. Og så har de altså også fået forbedret deres præsentationsteknik – helt konkret. De har fx lært ikke at være generte, når de skal fremlægge noget for en større gruppe ukendte mennesker.

De har lært at strukturere indholdet i præsentationen på en logisk måde, som gør det nemt for dem selv – og for lytterne. Så: De har slået to fluer i et smæk: De har lært at kommunikere godt med deres kollegaer og de har lært at lave gode, sjove og spændende oplæg, som fænger dem, der skal lytte til dem. Og det er jo kvalifikationer, der ikke kun kan bruges i sammenhæng med arbejdet. De kan bestemt også bruges i privatlivet. Derfor: Hvis du synes, at du ikke er så god til at kommunikere med andre, så kan et kursus i præsentationsteknik faktisk hjælpe dig.

Scroll to Top