Problemer med at sove

sovende kvinde

Der er absolut god grund til det, hvis du har søvnproblemer, når din bank har ringet dig op for at fortælle dig, at nogle af dine transaktioner ser mærkelige ud. Det er der som regel en god forklaring på, og du ved, at du sammen med banken finder en løsning, hvis der er sket noget illegalt. Men hvis du ikke er blevet ringet op af banken – eller en anden vigtig organisation i dit liv – og du alligevel ikke kan sove om natten, så kan det have noget med dit hverdagsliv at gøre. Måske har du den her uvane med at drikke kaffe – eller cola – sent om aftenen? Måske har du også for vane at lægge dig i din seng for at falde i søvn – imens du ser en film?

Skidt for nattesøvnen

Hverken kaffe, cola og film er gode, inden du skal sove. For det første tager det meget lang tid for koffeinen at blive nedbrudt i din krop. Koffein holder din krop og hjerne vågen. For det andet så bevirker flimmeret fra Tv-skærmen, at din hjerne bliver ekstra aktiveret, dér hvor den faktisk skulle have et langt frikvarter. Det er vigtigt, at du får god nattesøvn. Så måske skal du lægge de dårlige vaner, som jeg lige har nævnt, væk. Nej, jeg siger ikke at du ikke må se film, drikke kaffe eller cola. Jeg siger bare, at du skal justere lidt på dine vaner: Drik et glas vand, imens du ser en film, inden du går i seng. Ikke kaffe. Flyt skærmen fra soveværelset ud i et andet rum. Dit soveværelse er ikke et sted, hvor du skal underholdes via Tv’et. Dit soveværelse er stedet, hvor du fylder din hjerne og krop med ny energi – via god nattesøvn – og sex? Og ja, det er oftest dårlige uvaner, der giver os søvnproblemer.

Sover du godt?

Det kan godt være, at du tror, at du sover godt. Men er det sandt? Hvor mange gange har du ikke oplevet at vågne op og være badet i sved, fordi du har haft en ond drøm? Hvor mange gange sker det i løbet af natten? To? Tre? Fem? Hvis du oplever, at du vågner adskillige gange i løbet af natten, så har du et alvorligt søvnproblem. Du får nemlig ikke sovet igennem. Og når jeg siger ’igennem’ så handler det om, at du skal igennem alle søvnens faser. Lige fra den lette, via drømmen til den helt tunge fase. Og sådan en cyklus af søvnfaser tager mindst tre til fire timer.

En pige i dyb søvn

Søvnproblemer kræver hjælp

Hvis du vågner tre gange hver nat, så kæmper du sikkert med et eller flere søvnproblemer og brug for hjælp. Det kan være, at der er noget, der påvirker dig følelsesmæssigt. Det kan være, at du har personlige problemer. Måske er det problemer med økonomien, måske er det kæresten.

Du skal søge hjælp. Måske skal din kæreste involveres. Det ved du ikke endnu. Men god søvn er faktisk det eneste, der kan sikre, at du kan fungere godt i din hverdag – og få løst det, eller de, problemer, der holder dig vågen. Du skal derfor kontakte en søvncoach, som kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad årsagen til dine søvnproblemer, er.

Men søvncoachen vil også kunne hjælpe dit til at få en god nattesøvn via meget konkrete tiltag. Det er derfor ikke kun en form for terapi, du skal ind i. Det er også en konkret behandling af søvnproblemet. Coachen vil kunne konstatere, om du har brug for sovepiller, eller om det handler om, at du skal lægge dine sovevaner om. De konkrete tips, som coachen vil give dig, kan hjælpe dig til at sove bedre – og dermed også få energien til at arbejde med de følelsesmæssige problemer, som også holder dig vågen.

Scroll to Top