Måling af fugt og afstande

Laser afstandsmåler

Der er nogle steder i verden, hvor mennesker tænker mere på at få penge her og nu, end de tænker på at vedligeholde deres investering i ejendom. De kan finde på at leje en bolig ud, som trænger hårdt til renovering. Men det er de ligeglade med. Så længe at lejeren bare betaler huslejen til tiden.

Ejerens ansvar

Det er altid ejerens ansvar at vedligeholde ejendommen. Lejeren påtager sig måske ansvaret for at vedligeholde den indre skal af den. Fx, så skal lejeren sørge for at male vægge og lofter. Eller udskifte ødelagte gulvbrædder. Men hvad nu, hvis der sker en skade: Fx at et vandrør lækker. Er det ejerens eller lejerens udgift? Det er ejerens. Vandrør, rør til naturgas mv er ejerens ansvar – og de skal være i orden. Det er nemlig dele af hans investering – og hvis boligen ikke skal miste værdi, så skal ejeren sørge for, at den slags ’infrastruktur’ er i orden. Det gør ejerne bare ikke altid. Og så står lejeren med et problem: Ingen vil leve i en bolig, hvor varmen ikke fungerer – eller hvor der trænger fugt fra lækkede vandrør ind i skabe og skuffer. Men det hænder.

Måling af fugtighed

Her i landet er der faktisk mange, der har købt en af de her små fugtmålere, der kan fortælle, hvis der er fugt et sted, hvor der ikke bør være det. Sådan en lille fugtighedsmåler er ikke særligt dyr og den kan faktisk være meget værdifuld: Dels kan den advare, når der er fugt på uønskede steder i væggene eller gulvet. Den er i nogle tilfælde blevet et lille våben, som mange mennesker, der leder efter en bolig, tager med sig. Lyder det besynderligt? Det er det. Men sådan er det.

Fugtighedsmåleren ligner ikke et våben. Nej, den ligner mere en lidt stor mobiltelefon. Men den er effektiv. Og kan den afsløre, at der er fugtskader i boligen, ja så ved den potentielle lejer jo godt, at det ikke er den bolig, han eller hun skal bo i.

Digitale afstandsmålere er nøjagtige

På samme måde er der mange mennesker, der også tager en elektronisk afstandsmåler med sig. De vil nemlig sikre sig, at boligen faktisk har den størrelse, som udlejeren siger. Der har nemlig været mange tilfælde af snyderi. En lejer får at vide, at boligen er på 75 m2. Men det viser sig, at den kun er på 60 m2. Her er der jo også en grund til at tale meget om, hvor høj huslejen skal være. Når der er et frit marked, så er der også muligheder. Jo, ganske vist. Men udnyttelse og uretfærdig behandling af mennesker, der står i en situation, hvor de leder efter en bolig er uforskammet.

Undrer du dig over, at boligmarkedet kan være så sort? Ja men så kig da bare på nogle af de skandaler, der har været skrevet om i aviserne, hvor boligejere har forsøgt at sælge deres ejendom velvidende, at der er fugtskader, eller at de har givet forkerte oplysninger om boligens størrelser. En fugtighedsmåler og en afstandsmåler kan hjælpe dig, når du er på jagt efter en ny bolig.

Scroll to Top