Objektivt ansvar

black smartphone near person

Kender du til begrebet ’objektivt ansvar’? Umiddelbart vil du sikkert sige, at det gør du ikke. Og du er sådan set heller ikke så interesseret i det. Jeg vil sige, at du kender til det – indirekte: Du har sikkert den her lovpligtige bilforsikring. Og du ved, at din arbejdsgiver er forsikret. Så jo, du kender til begrebet – men du har ikke sådan hørt om det og om, hvad det dækker. Det er faktisk grunden til, at du skal have en bilforsikring. Det er nemlig sådan, at her i landet, så kan vi få erstatning, hvis vi har været ude for en ulykke på arbejdspladsen, i trafikken eller hvis vi er blevet overfaldet eller har fået forkert behandling på hospitalet eller af en behandler – fx en fysioterapeut.

Det objektive ansvar

I mange erstatningssager, hvor det ikke er muligt at finde ud af hvem, der er skyld i at du kom til skade, bliver princippet om objektivt ansvar brugt. Det betyder – kort sagt – at du kan få erstatning selvom det ikke er muligt at finde den skyldige, der har forvoldt dig skade. Det kan være at du blev overfaldet og måtte på hospitalet i længere tid. Det har dog ikke været muligt at finde gerningsmanden, som overfaldt dig. Du har ret til erstatning alligevel. Også selvom der ikke er mulighed for at anlægge en strafferetssag imod en voldsmand. I dette tilfælde kaldes det for offererstatning. Og det vil være staten, som giver dig den erstatning, som du har krav på.

Frustrerende

Det kan være frustrerende ikke at vide, hvem gerningsmanden er. Det samme gælder, hvis du har været involveret i en af de mange trafikulykker, som stadig sker. Måske er du blevet påkørt, men bilisten, der ramte dig, kørte bare videre. Han stoppede ikke for at hjælpe dig, sådan som han – eller hun – har pligt til.

Det kan også være, at du kommer til skade på arbejdet. Ulykker sker. Det hænder at en murer eller tømrer falder ned fra et stillads og må opholde sig på hospitalet i lang tid – for derefter at ende i en situation, hvor han ikke kan arbejde længere. En arbejdsskade kan være meget alvorlig – og den person, der er blevet skadet, har krav på erstatning. Læs om erstatning for arbejdsskader her.

Særlig lov om patienterstatning

Uanset om du er offer for vold, har været udsat for påkørsel af en flugtbilist eller har fået en alvorlig arbejdsskade, så har du sikkert været nødsaget til at opholde dig på et hospital. Og her kan det ske, at du bliver udsat for fejlagtig behandling. Og er det tilfældet, så har du krav på patienterstatning. Det er naturligvis ikke ønskeligt, at du eller jeg skal ind i en situation, hvor vi skal gøre krav på erstatning – enten på grund af vold, trafikulykker, arbejdsskader eller fejlbehandling.

Procedurerne for at få erstatningen er forskellig alt efter hvilken situation, vi har været i. Det er derfor, at vi har begrebet om objektivt ansvar: Vores bil, vores arbejdsgiver, lægerne og hospitalerne mv. skal forsikres. Vi skal dog have en god erstatningsadvokat ved vores side, fordi det kan være ret kompliceret at få forsikringsselskaberne til at betale erstatning.

Scroll to Top